top of page
Caută

O INIMĂ CÂT O ȚARĂ

Fiecare om are convingerile lui, trăirile lui, modele după care se ghidează. Una dintre convingerile mele este că noi, oamenii, venim în această lume cu un scop și mai cred că, pe drumul parcurs pentru îndeplinirea misiunii noastre, întâlnim persoane care vin să ne netezească această cale sau, dimpotrivă, să ne îngreuneze accesul, lucru care nu e neapărat rău, pentru că, așa cum spuneam în blogul anterior, greutățile te ajută să te dezvolți și să-ți depășești condiția. Nu vreau să mă adâncesc în filosofie, vreau doar să cunoaștem un om care a jucat un rol important în formarea mea ca gimnastă și ca om. Mai bine zis, în formarea mai multor generații de gimnaști.

Doamna Maria Fumea, o personalitate a gimnasticii românești, antrenor coordonator al lotului de seniori de gimnastica aerobică, arbitru internațional, vicepreședinte al Federației Române de Gimnastică. Recent a fost aleasă în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Gimnastică, cu ocazia celui de-al 83-lea Congres al forului mondial, desfășurat la finalul anului trecut în Antalya, Turcia.



Are o carieră impresionantă, este prima femeie care ocupă o astfel de funcție într-un for internațional, dar mai presus de toate este un om cu o inimă cât o țară, un om care se implică activ în dezvoltarea și recunoașterea acestui sport minunat numit gimnastică.


Prin urmare este cea mai potrivită persoană să ne ajute să ne conturăm o idee mai clară asupra situației actuale din gimnastică și să vedem ce ar trebui făcut pentru a reda acestui sport locul meritat. Pentru aceasta am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări.


L.C. În primul rând vă mulțumesc că v-ați răpit din timpul dv. pentru a răspunde la aceste câteva întrebări. Voi intra direct în subiect și vă voi întreba care este situația actuală a gimnasticii românești.


M.F. Cand spunem gimnastica, majoritatea fanilor, se refera la gimnastica artistica feminina si masculina. Dupa ani buni, in care gimnastica romaneasca a avut succese impresionante pe plan mondial, este normal sa dorim cu totii, continuarea acestora. In ultima perioada insa, ne-am confruntat cu diverse probleme- lipsa antrenorilor la toate nivelurile, baza de selectie foarte mica, dotarea slaba a cluburilor, cu echipament necesar practicarii acestui sport, s.a.m.d.-care au dus la scaderea performantelor.

Federatia de gimnastica, doreste ca prin implicarea de care da dovada, prin programe noi, sistem competitional imbunatatit, cursuri de antrenori si arbitri, asigurarea loturilor nationale de fete si baieti, cu tot ceea ce este necesar in procesul de instruire, sa contribuie la revenirea gimnasticii in elita mondiala. Avem in loturi, sportive din proiectul Tara, tara vrem campioane, care se pregatesc sa-si confirme valoarea la campionate europene si mondiale. In lotul national masculin, exista de asemenea sportivi care se pregatesc pentru competitii majore, cu obiective foarte clare.

Am speranta ca impreuna, sportivi, antrenori, federatie si toti cei care iubesc gimnastica, se vor alatura eforturilor de revenire a acestui sport.



L.C. În ciuda tuturor dificultăților, gimnastica aerobică are în continuare rezultate foarte bune, se obțin multe medalii, dar este o ramură mai puțin cunoscută, mereu rămasă cumva într-un con de umbră. După părerea dv. de ce se întâmplă acest lucru și ce am putea face pentru a-i spori vizibilitatea ?


M.F. Gimnastca aerobica, infiintata in cadrul FRG, in anul 1995, a avut si are in continuare, rezultate foarte bune in competitiile de obiectiv- campionate europene, campioanate mondiale si jocuri mondiale. Generatii intregi de sportivi au castigat peste 155 de medalii, 65 fiind de aur.

Nefiind in programul olimpic, acestei discipline nu i se acorda importanta pe care o merita, demotivand atat sportivii loturilor nationale de seniori si juniori, cat si antrenorii cluburilor de la care provin. Exista in Romania 18 cluburi cu 500 de sportivi. Au nevoie de sustinere materiala si motivationala.

Este nevoie de o promovare constanta din partea mass-media, a Federatiei, a Ministerului Sportului cat si a COSR- avand competitii la care gimnastica aerobica participa, sub egida CIO ( Jocurile Mondiale) si Jocurile Europene in plan continental.

L.C. Acum sunteți membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Gimnastică. Ce înseamnă pentru dv. această funcție și ce veți putea face pentru gimnastica românească din această poziție ?


M.F. A fost o onoare pentru mine, ca dupa 20 de ani de activitate in Comitetul Tehnic de gimmnastica aerobica al Federatiei Internationale de Gimnastica, sa fiu aleasa in Comitetul Executiv al FIG. Este o recunoastere internationala, atat a mea, cat si a valorii gimnasticii romanesti . Voi lua parte la deciziile importante aprobate de FIG, pentru toate disciplinele gimnasticii. Informatia, dreptul de a vota, de a face propuneri, sunt foarte importante pentru activitatea federatiei si conduce la o colaborare constructiva pe plan intern si international. Sunt hotarata si ma simt responsabila, ca prin experienta capatata in anii de munca, petrecuti in sala de gimnastica si in federatie, sa ajut la mentinerea gimnasticii printre cele mai valoroase discipline ale sportului mondial. Este nevoie de incredere, intre cei implicati in fenomenul gimnasticii.


L.C. Cum anume trebuie să fie un gimnast pentru a reuși să facă performanță, ce caracteristici ar trebui să îndeplinească ? Există o rețetă în acest sens ?


M.F. Din punctul meu de vedere, gimnastii, au nevoie in afara de pasiune si talent, de foarte multa munca. Incepand de la cinci -sase ani si pana la varsta cand devin concurenti in competitii nationale si internationale, este un drum lung si greu. Calitatile motrice sunt importante in orice sport, iar in gimnastica este nevoie de calitati deosebite si de calitati psihomotrice. Este nevoie de indemanare, forta, viteza, rezistenta si mobilitate articulara. De asemenea este important aspectul somatic si starea de sanatate. Din punct de vedere psihologic este nevoie de echilibru emotional, rezistenta la stres, atentie, vointa si curaj.


L.C. Foarte interesant tot ce ne-ați povestit aici. Sper că toate aceste lucruri vor motiva mai mulți tineri să pornească pe acest drum și, în același timp, îi vor motiva și pe cei cu putere de decizie să se implice mai mult.

În încheiere, aș vrea să vă rog să transmiteți un mesaj, un îndemn tuturor gimnaștilor care sunt descurajați de situația actuală, dar și micilor gimnaști aflați la început de drum.


M.F. Gimnastica, sub toate formele ei ,este un sport deosebit, frumos, elegant, atractiv, o adevarata ARTA.

Pentru sportivi adevarati: Ai cazut, ridica-te! Ai cazut iarasi, ridica-te iarasi!

Pentru incepatori: ati ales gimnastica, pentru ca va place. Continuati gimnastica, pentru ca v-a intrat in sange. Face parte din viata voastra.

Bine ati venit in frumoasa familie a GIMNASTICII!


244 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page